VEMODIS geeft samen met NDW Domeindiscussie vorm (6 juni 2009)

Het is al jaren een berucht discussiepunt: hoe gaan overheden en marktpartijen voorkomen dat ze met elkaar de concurrentie aangaan bij de distributie van verkeersinformatie. In de Beleidsnota Reisinformatie van 1996 gaf de Rijksoverheid aan activiteiten op het gebied van de verspreiding van verkeersinformatie aan de markt over te laten. Nu ook regionale en lokale wegbeheerder de beschikking krijgen over verkeersgegevens ontstaat ook bij regionale en lokale overheden de wens die informatie te gebruiken en diensten op te zetten voor weggebruikers. Daarbij worden marktpartijen in de wielen gereden: concurrentie tussen overheden en marktpartijen bij het in de markt zetten van verkeersinformatiediensten is onwenselijk.

Enkele VEMODIS-leden hebben, op verzoek van en in samenwerking met de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, in een bondig document de problematiek samengevat en een oplossingsrichting aangereikt voor deze discussie die kortweg de ‘Domeindiscussie’ is gaan heten. In de notitie wordt vanuit de verschillende belangen die partijen hebben én vanuit gedeelde principes gewerkt naar een invulling van de rollen.

Het document wordt ingebracht in besluitvormingsprocessen binnen het NDW en zal ook ter bespreking op de agenda worden gezet voor de eerstvolgende ledenvergadering.